Świąteczne porady: Czy kompot z suszu musi mieć zapach dymu?
"Czy kompot z suszu zawsze musi pachnieć dymem...? Oczywiście, że NIE! Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie
Składniki:
1 op suszonych owoców na kompot
30 g hibiskusa
2 sztuki gwiazdek anyżowych
2 laski cynamonu
500 g mrożonych wiśni
2-3 sztuki cytryny
2-3 sztuki pomarańczy
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 kg śliwek
5 sztuk goździków
200 g cukru
Przygotowanie:
Do dużego garnka nalej wodę. Jabłka i gruszki pokrój na ćwiartki. Do gotującej się wody dodaj: świąteczny susz, pokrojone jabłka i gruszki, całe śliwki, wiśnie oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. W tym czasie wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i odstaw na sam koniec.
Gdy kompot jest już ugotowany, dodaj do garnka hibiskus i wyłącz gaz pod garnkiem. Dodaj cynamon, goździki, anyż i zostaw pod przykryciem na przynajmniej 30 minut. Zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przelewając kompot do dzbanka zostaw wolną 1/3 wysokości. Dolej sok z wyciśniętych cytrusów. Gotowe.
Tipy:
- Gotuj całe owoce, ze skórką. Pod nią jest najwięcej witamin.
- Kompot infuzujemy hibiskusem na wyłączonym gazie.
- Sok z cytrusów dodaj na koniec. Nie powinno się gotować cytryn i pomarańczy.
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.
Prezentowane produkty dostępne w sieci hurtowni budowlanych Grupa PSB i sklepach MRÓWKA. Znajdź swój sklep https://mrowka.com.pl/sklepy-psb-mrowka
Odcinek powstał przy współpracy z firmą DAJAR.
Więcej informacji o producencie i produktach na stronie https://mrowka.com.pl/produkty?ProducerImpact=dajar