Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności. Wykorzystywane pliki cookies zwiększają prawdopodobieństwo, że reklamy produktów lub usług wyświetlane w ramach usług internetowych, z których korzystasz, będą bardziej dostosowane do Ciebie i Twoich potrzeb. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz niespersonalizowanych.

Świąteczne porady: Jak zrobić barszcz czerwony?

"Barszcz czerwony ze świątecznym twistem…? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie

Składniki:
1 pęczek ładnej włoszczyzny
1 cebula
5 g suszonego podgrzybka lub borowika
2 główki czosnku
3 kg umytych buraków
300 ml zakwasu z buraków
2 kwaśne jabłka
3 liście laurowe
4 cm korzenia chrzanu
Pieprz
Majeranek suszony
Ziele angielskie
Liść laurowy
Ocet spirytusowy
Cukier

Wszystkie warzywa dokładnie umyj a następnie obierz. Całą włoszczyznę pokrój na grubsze kawałki i przełóż do dużego garnka. Buraki podziel na pół, jedną cześć pokrój, a drugą zetrzyj na tarce i odstaw na później. Do garnka dodaj przekrojoną na cztery części cebulę i przekrojoną na pół główkę czosnku, dodaj jabłka, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby i chrzan, zalej wszystko wodą i zacznij gotować na wolnym ogniu.
Po przynajmniej godzinie, gdy wywar jest ugotowany, całość odcedzamy. Zwiększamy ogień pod barszczem, gdy ten zacznie się gotować, dodajemy tarte buraki, czekamy aż całość się zagotuje. Dodajemy do smaku ocet, cukier, sól, pieprz oraz majeranek, odstawiamy na przynajmniej 20 minut. Całość cedzimy przez drobne sitko. Podajemy gorący. Najlepiej z uszkami!

TIPY:
- Dodaj do barszczu suszone grzyby. Nadasz mu wyjątkowy, świąteczny smak.
- Do gotującego się bulionu dodaj jabłka. Sprawią, że Twój barszcz będzie miał winny aromat.
- Dodaj do barszczu tarte buraki. Dzięki temu Twój barszcz będzie miał piękny, rubinowy kolor.

Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.

Prezentowane produkty dostępne w sieci hurtowni budowlanych Grupa PSB i sklepach MRÓWKA. Znajdź swój sklep https://mrowka.com.pl/sklepy-psb-mrowka

Odcinek powstał przy współpracy z firmą DAJAR. 

Więcej informacji o producencie i produktach na stronie https://mrowka.com.pl/produkty?ProducerImpact=dajar