Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności. Wykorzystywane pliki cookies zwiększają prawdopodobieństwo, że reklamy produktów lub usług wyświetlane w ramach usług internetowych, z których korzystasz, będą bardziej dostosowane do Ciebie i Twoich potrzeb. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz niespersonalizowanych.

Świąteczne porady: Jak zrobić ciasto na uszka i pierogi?

"Czy wiecie, że ciasto zaraz po zrobieniu powinno „odpocząć” przez godzinę w lodówce? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie

Składniki:
1 kg mąki typ 500
450 ml cieplej wody
1 łyżeczka drobnej soli

Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę. W środku za pomocą miski zrób wgłębienie. Wsyp sól. Wlewaj powoli wodę, mieszając ją łyżką lub widelcem. Czas na ręczne zagniatanie. Gnieciemy do uzyskania gładkiego ciasta, zgarniając przy okazji mąkę ze stolnicy. Po uformowaniu kulki, przełóż ciasto do pojemnika z pokrywką lub do miski. Nie bierz się od razu za formowanie pierogów. Ciasto musi odpocząć przez godzinę
w lodówce.

TIP:
- Po zrobieniu ciasta, nie wolno od razu formować pierogów. Ciasto musi odpocząć przez godzinę w lodówce.

Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.

Prezentowane produkty dostępne w sieci hurtowni budowlanych Grupa PSB i sklepach MRÓWKA. Znajdź swój sklep https://mrowka.com.pl/sklepy-psb-mrowka

Odcinek powstał przy współpracy z firmą DAJAR. 

Więcej informacji o producencie i produktach na stronie https://mrowka.com.pl/produkty?ProducerImpact=dajar