Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności. Wykorzystywane pliki cookies zwiększają prawdopodobieństwo, że reklamy produktów lub usług wyświetlane w ramach usług internetowych, z których korzystasz, będą bardziej dostosowane do Ciebie i Twoich potrzeb. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz niespersonalizowanych.

Świąteczne porady: Jak zrobić farsz z kiszonej kapusty?

"Sos sojowy do farszu zamiast maggi…? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
100 g suszony grzybów (podgrzybki)
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
30 ml sosu sojowego
Cukier
Sól
Pieprz czarny
Olej

Przygotowanie:
Suszone grzyby zalej zimną wodą i dokładnie je przepłucz. Następnie zalej je ugotowaną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Do dużego garnka nalej wodę. Dodaj: liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli i małą łyżeczkę cukru. Gdy całość się zagotuje, dodaj kiszoną kapustę. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości. Po tym czasie kapustę odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie, odciskamy ją ręcznie. Bardzo dokładnie! Siekamy. Namoczone wcześniej grzyby również odciskamy i siekamy na drobne kawałeczki. Rozgrzej olej na patelni. Zeszklij cebulkę i czosnek, dodaj kapustę i grzyby, całość dokładnie mieszaj. Dodaj trochę wywaru po moczeniu grzybów, dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.

TIPY:
- Przepłukaj dokładnie grzyby. W ten sposób pozbędziesz się piasku.
- Grzyby powinny się moczyć całą noc.
- Wyciśnij dobrze kapustę przed jej smażeniem. Dzięki temu farsz nie będzie zbyt mokry.
- Dodaj sos sojowy zamiast maggi!

Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.

Prezentowane produkty dostępne w sieci hurtowni budowlanych Grupa PSB i sklepach MRÓWKA. Znajdź swój sklep https://mrowka.com.pl/sklepy-psb-mrowka

Odcinek powstał przy współpracy z firmą DAJAR. 

Więcej informacji o producencie i produktach na stronie https://mrowka.com.pl/produkty?ProducerImpact=dajar