Świąteczne porady: Jak zrobić farsz z kiszonej kapusty?
"Sos sojowy do farszu zamiast maggi…? Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
100 g suszony grzybów (podgrzybki)
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
30 ml sosu sojowego
Cukier
Sól
Pieprz czarny
Olej
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalej zimną wodą i dokładnie je przepłucz. Następnie zalej je ugotowaną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Do dużego garnka nalej wodę. Dodaj: liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli i małą łyżeczkę cukru. Gdy całość się zagotuje, dodaj kiszoną kapustę. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości. Po tym czasie kapustę odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie, odciskamy ją ręcznie. Bardzo dokładnie! Siekamy. Namoczone wcześniej grzyby również odciskamy i siekamy na drobne kawałeczki. Rozgrzej olej na patelni. Zeszklij cebulkę i czosnek, dodaj kapustę i grzyby, całość dokładnie mieszaj. Dodaj trochę wywaru po moczeniu grzybów, dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.
TIPY:
- Przepłukaj dokładnie grzyby. W ten sposób pozbędziesz się piasku.
- Grzyby powinny się moczyć całą noc.
- Wyciśnij dobrze kapustę przed jej smażeniem. Dzięki temu farsz nie będzie zbyt mokry.
- Dodaj sos sojowy zamiast maggi!
Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.
Prezentowane produkty dostępne w sieci hurtowni budowlanych Grupa PSB i sklepach MRÓWKA. Znajdź swój sklep https://mrowka.com.pl/sklepy-psb-mrowka
Odcinek powstał przy współpracy z firmą DAJAR.
Więcej informacji o producencie i produktach na stronie https://mrowka.com.pl/produkty?ProducerImpact=dajar