Nasza strona korzysta z plików cookie
Serwis w celach prawidłowego funkcjonowania, statystycznych i reklamowych korzysta z plików cookie. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w polityce prywatności. Wykorzystywane pliki cookies zwiększają prawdopodobieństwo, że reklamy produktów lub usług wyświetlane w ramach usług internetowych, z których korzystasz, będą bardziej dostosowane do Ciebie i Twoich potrzeb. Pliki cookie mogą być wykorzystywane do reklam spersonalizowanych oraz niespersonalizowanych.

Świąteczne porady: Jak zrobić zakwas z buraków?

"Ruszamy z naszym nowym cyklem razem z marką Ambition! Codziennie od 1 do 12 grudnia podzielimy się z Wami najciekawszymi tipami od szefa kuchni oraz ambasadora marki Ambition Łukasza Budzika. Zaczynamy świąteczne odliczanie Nasz pierwszy przepis to zakwas z buraków.

Składniki:
2 kg buraków
3 cm korzenia chrzanu
3 ząbki czosnku
3 l wody
3 łyżki soli morskiej (ew. kamiennej niejodowanej)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Kromka chleba żytniego na zakwasie

Przygotowanie:
Przed przygotowaniem zakwasu dokładnie umyj naczynie, w którym będziesz go robił. Wyparz wrzątkiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wodę z solą wymieszaj w garnku, następnie zagotuj, pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Obierz buraki. Pokrój je na grubsze kawałki, a następnie przełóż do 2/3 wysokości naczynia. Jeśli nie chcesz się pobrudzić trudno zmywalnym sokiem z buraka, ubierz rękawice nitrylowe. Dodaj do naczynia czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, chrzan oraz kromkę chleba. Całość zalej ostudzoną wodą z solą. Żaden składnik nie może wystawać ponad powierzchnię wody. Zabezpiecz naczynie pokrywką lub ścierką kuchenną. Odstaw naczynie w zacienionym miejscu (w temperaturze pokojowej!). Poczekaj przynajmniej 5-14 dni. W zależności od warunków przechowywania proces może być dłuższy lub krótszy. W początkowej fazie kiszenia, może pojawiać się piana. Wybierz ją chochelką.

TIPY:
- Ubierz rękawiczki nitrylowe podczas krojenia buraków. Nie pobrudzisz się.
- Do przygotowania zakwasu wykorzystaj jedną kromkę żytniego chleba na zakwasie. Przyspieszysz proces zakwaszania. Możesz również użyć soku z innej kiszonki.

Prezentowane produkty dostępne w sieci sklepów Mrówka.

Prezentowane produkty dostępne w sieci hurtowni budowlanych Grupa PSB i sklepach MRÓWKA. Znajdź swój sklep https://mrowka.com.pl/sklepy-psb-mrowka

Odcinek powstał przy współpracy z firmą DAJAR. 

Więcej informacji o producencie i produktach na stronie https://mrowka.com.pl/produkty?ProducerImpact=dajar